Smartphone wint aan populariteit in Nederland

welkesmartphone
Reacties staat uit voor Smartphone wint aan populariteit in Nederland

Smartphone wint aan populariteit in Nederland

Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders in het bezit zijn van een smartphone. Twee jaar geleden had ruim 56 procent van alle mobiele telefoon gebruikers een smartphone in haar of zijn bezit en nu is dit aantal al gestegen tot 74 procent. De aankomende jaren zal de smartphone alleen maar verder in populariteit toenemen, ondanks de vergrijzing in Nederland.

3.995 dollar voor de allereerste mobiele telefoon

Het lijkt als de dag van gister dat de mobiele telefoon haar intrede deed in Nederland. Met de allereerste mobiele telefoon kon men alleen mobiel telefoneren, met behulp van een netwerk van antennes. De Motorola DynaTAC was de eerste mobiele telefoon ter wereld welke goedgekeurd was door de Federal Communications Commission (FCC). De mobiele telefoon woog bijna een kilo en inclusief antenne was het toestel 30,5 cm lang. De stand-by-tijd van de Motorola DynaTAC was slechts een uur en je kon er maar enkele minuten mee bellen. De DynaTAC 8000X kwam op 1983 op de markt en werd verkocht voor een slordige 3.995 dollar.

Van een kilo naar slechts 100 gram gewicht

In vergelijking met de huidige mobiele telefoons was de allereerste mobiele telefoon extreem groot en ongelooflijk zwaar van gewicht. Een mobiele telefoon weegt nu ongeveer rond de 100 gram en de meer geavanceerde toestellen, ook wel smartphones genoemd wegen vaak tussen de 100 en 200 gram. De mobiele telefoon heeft vanaf de Motorola DynaTAC enorm veel veranderingen meegemaakt en uiteindelijk zijn we nu uitgekomen bij de smartphone met een touchscreen beeldscherm.

Smartphone verdringt de mobiele telefoon

Dat steeds meer Nederlanders in plaats van een mobiele telefoon een smartphone hebben komt ten eerste doordat er vrijwel geen mobiele telefoons meer verkrijgbaar zijn en dat de oudere Nederlanders ook meegaan met de samenleving. In 2013 werden er meer dan 1,6 miljard mobiele telefoons en smartphones verkocht. Alleen al in Nederland werden er in 2013 4,6 miljoen smartphones verkocht en dat waren er alweer 600.000 meer dan in 2012. In 2014 zal het aantal smartphones alleen maar verder toenemen en het aantal verkochte exemplaren zal ook toenemen want in 2014 zijn veel nieuwe smartphones op de markt gebracht, waarbij de nieuwe smartphones van Apple de belangrijkste release van 2014 was.

Populairste smartphone in Nederland is van het merk Samsung

Ondanks dat Apple in 2014 de belangrijkste en grootste release had van alle smartphone fabrikanten, is de smartphone van Samsung het meest populair in Nederland. Bijna de helft van alle smartphone bezitters hebben een Samsung smartphone in hun bezit, terwijl slechts 23 procent een smartphone van Apple in het bezit heeft. Daarna volgen pas de merken als LG, Sony, HTC, Blackberry en Huawei. Naast de genoemde merken komen er steeds meer spelers op de markt waardoor de concurrentie tussen de fabrikanten alsmaar toe zal nemen. Vooral fabrikanten uit China proberen voet aan de grond te krijgen in Europa. Dit proberen ze door goede smartphones op de markt te brengen tegen een betaalbare prijs. Fabrikanten die er aan zitten te komen zijn Doogee, Xiaomi, iOcean, Meizu, Oppo, Newsmy, Amoi, ZTE en OnePlus.

High-end specificaties voor een betaalbare prijs

Of de genoemde fabrikanten allemaal voet aan de grond krijgen in Europa en laat staan in Nederland is nog maar sterk de vraag. Ondanks dat we met zijn alleen claimen niets te geven om een smartphone en al helemaal niet om het merk, beschikt een grote meerderheid over een smartphone van een bekend merk, zoals Samsung, LG of Apple. Daarbij wordt minder gekeken naar de prijs want onder de goedkope smartphones valt de iPhone van Apple natuurlijk niet en voor een iPhone abonnement dien je dan ook flink te betalen, wat overigens niet ten koste gaat van de populariteit van de toestellen. Het voordeel van de Chinese fabrikanten is dat ze hoogwaardige specificaties in de smartphones stoppen en deze aan de man brengen voor een zacht prijsje.

Mobiele telefoon steeds kleiner en smartphone steeds groter

Een ander opvallend detail bij smartphones is dat ze alsmaar grote in formaat worden. Bij de mobiele telefoon was juist het omgekeerde van toepassing. De mobiele telefoon moest op een gegeven moment zo klein mogelijk zijn. De smartphone daar in tegen wordt alsmaar groter en groter. De meeste smartphones zijn nu voorzien van een beeldschermformaat van 4,5 inch of groter. De grootste tot nu toe uitgebracht is de Samsung Galaxy W. Het toestel heeft een beeldscherm diagonaal van 7 inch. De Samsung Galaxy W is niet verder uitgerold dan in het thuisland van Samsung, Zuid-Korea.

Apple best verkopende smartphone 2014

Het jaar 2014 begon goed voor de meeste smartphone fabrikanten, maar al snel hielden de consumenten op met het kopen van een nieuwe smartphone en dat alles had te maken met de komst van Apple’s nieuwe iPhone. Het zal de grootste release ooit zijn en het lijkt erop dat iedereen erop gewacht heeft om een nieuwe smartphone aan te schaffen, want na de release van de nieuwe iPhone barstte het verkoopgeweld los. Apple heeft alle records al verbroken en de iPhone 6 en 6 Plus mogen oprecht de beste verkopende smartphone van 2014 genoemd worden.